Inför barnperspektiv hos Kronofogden!

Kronofogdens norm för familjer som lever med löneutmätning är oskäligt låg. Många gånger har de det sämre ekonomiskt än familjer som får försörjningsstöd/socialbidrag. I bedömningar om försörjningsstöd görs individuella prövningar för varje barnfamilj. Det gör inte Kronofogden.

Föräldrar som har löneutmätning via Kronofogden kan ha en tillsynes en god årsinkomst och uppfyller därför inte kraven för försörjningsstöd, men resultatet, det familjen har kvar efter utmätningen, är under socialbidragsnormerna. Det kan innebära att ett barn får leva under knappa ekonomiska förhållanden under hela sin uppväxt. För de barn som har separerade föräldrar och umgängesföräldern bor på annan ort kan det innebära att det blir långt mellan träffarna eller kanske inte alls. Kronofogden tar inte hänsyn till vare sig umgängesresor eller umgängeskostnader.

Ursprungligen är beräkningarna och normerna utformade så att försörjningsstödsnormen skulle vara en tillfällig hjälp under en kort tid i livet och därmed ligga på lägsta godtagbara nivå. Löneutmätning däremot, skulle ligga lite högre då den kunde pågå under väldigt många år. Tidigare skilde det cirka 1 000 till 1 500 kronor mellan normerna där det så att säga ”lönade sig” att ha löneutmätning – det lönade sig att arbeta – idag är det tvärtom.

Regeringen lämnade i dagarna nyligen besked om att inte se över löneutmätningssystemet, vilket Kronofoden lämnat lagförslag på. Konsumentminister Birgitta Ohlssons utredning med åtgärder för att motverka överskuldsättningen ska särskilt uppmärksamma överskuldsatta barnfamiljer. Men det behövs också åtgärder nu, idag med uppmaning till Barnombudsmannen och barn- och äldreminister Maria Larsson att agera.
Det skriver budget- och skuldrådgivarna i Lund, Kävlinge, Höganäs, Staffanstorp, Lomma, Svedala, Trelleborg, Skurup, Vellinge, Burlöv, Helsingborg, Landskrona, Bjuv, Svalöv och Eslöv
i ett upprop.

Läs hela uppropet

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021