Mänsklighetens äldsta gåta

[singlepic id=526 w=275 h=437 float=left]
Bertrand David & Jean-Jacques Lefrère, Dialogos Under 25 000 år skapades grottmålningar av våra förfäder. Hur kunde jägar- och samlarfolk under en så lång period skapa så likartade och realistiska konstverk?
Hittills har ingen kunnat ge en bra förklaring. Att jag nu tycker mig få en sådan kanske beror på att en av författarna själv är tecknare och vet att det tar år att lära sig teckna bra.
Tesen författarna driver är att  cro-magnonmänniskorna inte skapade på fri hand utan belyste skulpterade djur och ritade av skuggbilder av dem i de i övrigt helt mörka grottorna. Det kan förklara att målningarna trots enormt lång tid mellan deras tillkomst är så lika och också de övermålningar som är vanliga i grottorna.
Varför gjordes målningarna? Här spekulerar författarna. Deras idé är att det handlar om en begravningsrit. Alla människor har någon sådan. Den tidens nomader kunde inte gräva ner sina döda utan hedrade dem med att rita deras klans symboldjur i grottor.
Har du grubblat över våra äldsta konstverk så ger boken definitivt näring åt din fantasi. /JM

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021