Hamnar snett utan hjälp

 

Fyra av tio långtidsdömda män hade oupptäckt och obehandlad ADHD. Alla hade haft problem redan under uppväxten och med sin skolgång.

Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 2 2011

[singlepic id=390 w=268 h=437 float=left]Långtidsdömda män inom Kriminalvården har ofta tidigare okänd och obehandlad ADHD trots att de haft betydande problem sedan barndomen. Det har forskare vid Karolinska Institutet funnit efter en omfattande undersökning av 315 intagna vid Norrtäljeanstalten.
– De intagna med ADHD hade större funktionsnedsättningar och tydligare symtom än motsvarande ADHD-grupp inom psykiatrisk vård ute i samhället, berättar överläkare i psykiatri Ylva Ginsberg, tillika doktorand vid institutionen för klinisk neurovetenskap.

En grupp av 34 intagna, som indikerade ADHD, fick genomgå en omfattande diagnostisk utredning. Resultaten jämfördes därefter med resultaten för 20 vuxna män med ADHD och 18 friska kontrollpersoner, som undersöktes vid en specialistmottagning inom psykiatrisk öppenvård.
De 30 intagna, som efter den mer omfattande neuropsykiatriska utredningen fick diagnosen ADHD hade, jämfört med ADHD-gruppen från psykiatrisk öppenvård, mer uttalade symtom och betydligt lägre utbildningsnivå. Fängelsegruppen presterade sämre än psykiatrigruppen och kontrollpersonerna på många av de neuropsykologiska test som de fick utföra. Skillnaderna kvarstod efter att hänsyn tagits till olikheter i begåvningsnivå.
Fängelsegruppen hade vuxit upp utan adekvat behandling för sina funktionshinder. Trots att de flesta behövt extra stöd under skolgången och kontakt med sjukvården som barn och ungdom. Ytterst få hade utretts för ADHD eller andra neuropsykiatriska tillstånd och ännu färre fått behandling.

Missbruk förekommer oftare i samband med obehandlad ADHD. Samtliga intagna som fick ADHD-diagnos hade haft problem med droger. Forskarna såg också att andra behandlingskrävande psykiatriska sjukdomar var överrepresenterade. Närmare hälften av dem hade pågående medicinering för psykiatrisk samsjuklighet. Var fjärde fick vid utredningen även en diagnos inom autismspektrum. Dessutom uppfyllde de kriterierna för en eller flera personlighetsstörningar, där antisocial personlighetsstörning var vanligast. Psykopati var sällsynt.
– Med tanke på risken för allvarliga konsekvenser av obehandlad ADHD, för individen och för samhället, är det viktigt att samla mer kunskap om ADHD inom kriminalvården, säger Ylva Ginsberg.

Källa: http://www.biomedcentral.com/content/pdf/1471-244x-10-112.pdf

Forskarkontakt: [email protected], [email protected]

 

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021