Tiden Second Hand – Slutet för den röda människan

 

[Not a valid template]Svetlana Aleksijevitj, Ersatz Aleksijevitj fortsätter sin rapportering från Sovjetunionen. Hon belyser hur människor, formade av de kommunistiska idealen och statens totala dominans, har upplevt omvandlingen till dagens samhälle.

Många ger ohyggliga vittnesmål om en terror där inte bara lägerfångar utan också deras barn fick leva under svält och misshandel, men ändå dyrkade Stalin. Den vardagliga grymheten och lidandet är ofattbart. Alla är offer eller bödlar, ibland bådadera.

Många lever kvar med en nostalgisk bild av Sovjet. Andra jublar över friheten som plötsligt kom. Alla är förvirrade eller förfärade över vad som kom i stället: rövar- kapitalism, konsumtionshysteri, våld, ojämlikhet och arbetslöshet.

Vi får en både fördjupad och kuslig bild av vad den sovjetiska indoktrineringen åstadkom och hur den ersatts av ett korrumperat och osolidariskt samhälle. För den som vill förstå dagens Ryssland är boken oundgänglig. /JM