RECENSION: Lina Mattebo redaktör, Argument och Bilda förlag Intressant, att ett kristet förlag och f d Frikyrkliga studieförbundet går På spaning efter jämställdheten i kyrkan, församlingen, kyrkkaffeköket och ungdomsverksamheten. Det verkar finnas en strävan att förändra synen på kvinnan inom både organisation och bibeltolkning. Alla skribenter tycks ha tröttnat på den rådande hegemonin där män får mer talartid, får höras oftare, aldrig ombeds brygga kaffe, oavsett de kvinnliga kollegornas kvalifikationer.
Samtidigt finns det en stark kärlek till kyrkan, till Gud och Jesus. Malin Emmoth skriver att hon går med ”både frikyrkotröjan och feministkoftan på och hoppas att det snart kommer att vara högsta mode och en självklarhet att vara kristen och feminist”.
På omslaget finns en rund knapp ”utan feminismen stannar kyrkan!” som sammanfattar boken rätt väl. Eller som Tomas Lundström skriver att ”manlighet betraktades, och fortfarande ofta betraktas, som norm för vad det innebär att vara människa i allmänhet och ledare i synnerhet”. Så kan det inte fortgå.
Majsan Sundell och Johanna Wickberg har gjort Liv Strömqvist-inspirerarde illustrationer med informationsrutor och statistik.
Helt rätt i tiden.

Maria Wallin

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021