Sociala barnavården ska bli rättssäker

 

Kan en nationell samordnare lösa de många problemen inom den sociala barn- och ungdomsvården? Det hoppas barnminister Åsa Regnér som idag hade bjudit in till nationell dialog med en rad aktörer.

– Vi måste kunna lita på att samhället står för bra omvårdnad. Under en längre tid har det kommit rapporter om en väldigt besvärlig situation, oklarheter och hög belastning. Vi måste garantera barnens rättssäkerhet och att deras röster ska bli hörda.

Det sa Åsa Regnér, barn- äldre- och jämställdhetsminister i samband med att hon bjudit in en rad aktörer inom den sociala barn- och ungdomsvården till en nationell dialog.

Barnombudsmannen Fredrik Malmberg var där.
– Socialtjänsten måste tänka om för att vara tillgängliga. Om ett barn googlar ”pappa dricker” kommer det inte till individ- och familjeomsorgen utan till ideella organisationer.

Cecilia Grefve är nytillträdd nationell samordnare och ska besöka 50 kommuner, två besök i varje kommun. Hon pekade på den rädsla som finns i socialtjänsten – man undviker fel mer än visar resultat.

– Socialsekreterare säger att de sitter väldigt mycket bakom skrivbordet. Vi ska göra en enkel mätning – hur mycket tid lägger de direkt mot barnet och vårdnadshavare? Vi ska också mäta ledarskapet, vad används chefernas tid till?

Under dialogen med aktörerna jämförde Cecilia Grefve den sociala barnavården med Räddningstjänsten. En liknelse som föll Fredrik Malmberg i smaken.

– Brandkåren är ute på på skolorna, de har varit överallt, men inte socialtjänsten. Barn säger till oss att ”jag vet hur jag ska göra när det brinner men ingen har berättat hur man ska göra om någon är våldsam eller dricker hemma.” Och det är bra mycket vanligare.

Åsa Regnér underströk kommunernas stora ansvar.

– Det här är tung myndighetsutövning, det är allvarligt om det glider, som vi får rapporter om.

Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting, ser gärna att socionomutbildningen ändras från att vara en generalistutbildning till att vara mer specialiserad.

– Det är ett bra söktryck nu, då har man har chansen att styra om.

Anna Fredriksson

Vilka var där?
Ett tiotal enskilda kommuner, fackförbunden SSR och Vision, Sveriges Kommuner och landsting, SKL, Barnombudsmannen, Allmänna Barnhuset, IVO, Socialstyrelsen, SIS, LVU-utredningen och Socialdepartementet.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021