Frisören bjuder sina kunder på poesi

På väg till avslutningen med SocialAktion i Göteborg passerade jag en annorlunda frisersalong.  Jag stannar till, gnuggar mig i ögonen – jo då jag såg rätt ”Salong Poetisk Frisör”. På Slottsskogsgatan i Majorna Göteborg erbjuder Mostafa Parvizi sina frisörkunder musik och poesi mellan klippen. Mostafas dikter finns än så länge bara på persiska om kanske önskar hans svenska  kunder inte just dikter men då kan de istället få lite meditativ musik.

Mellan schampoflaskor, saxar och hårfärgningsmedel ryms ett litet minibibliotek med persisk litteratur och den ljusgula undulaten Farad, flyger runt i salongen. Mostafa berättar att Farad nyss förlorat sin fru Shirin,  de var ett riktigt kärlekspar och så tar han fram mobilen för att visa hur Shirin (undulatfrun) får sin sista vila inbäddad med maskrosor, vita blommor och en sockerbit. Hon tyckte om socker, förklarar han.

Frisör och poet. Alla i Mostafas familj är frisörer, däremot inte är inte alla poeter men det finns ett stort intresse för poesi. När Mostafa kom till Sverige startade han salong på en gång, hemma i Iran fanns anhöriga som behövde ekonomisk hjälp.

Mostafa som bott i Göteborg i sju år berättar att i Iran skrev han dikter om politik och kärlek och bilden på omslaget till hans första bok gjorde att han fick fem års fängelse. En hårt arbetande hand föll inte mullorna i smaken. Nu förgyller han  kundernas besök med dikter och musik från sin oud (ett instrument som påminner om en bouzoki).

Besöket hos Mostafa var uppiggande och snart kan alla kunder beställa en dikt av honom, böckerna håller på att översättas till svenska. Så har ni vägarna förbi gör ett besök på Salong Poetisk Frisör i Majorna. Klippningen hann vi inte pröva den här gången, men om han klipper lika bra som han läser dikter, då kan kunden vara lugn.

Anne Skånér

 

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021