Antalet självmord ökar igen

 

Inte sedan 1989 har så många unga mellan 15 och 24 år tagit livet av sig i Sverige. En lång nedåtgående trend är under de senaste åren bruten. Trots en nollvision inom suicidprevention som talar om förebyggande arbete redan i grundskolan.

2011 valde 1 378 att ta sitt liv, 2013 var antalet 1 600 och mest ökar självmorden bland unga. Det visar Socialstyrelsens statistik för 2013.

– Det är mycket oroande och beklämmande, eftersom det är en stor ökning och det finns metoder att förebygga självmord, säger Danuta Wasserman, professor i psykiatri och chef för NASP på Karolinska institutet i Solna, som har ett nationellt uppdrag att fungera som experter i självmordsfrågor.

Självmorden ökar i alla åldergrupper, utom för 45-64 åringar där det sker en minskning från en redan hög nivå. Men det är bland ungdomarna som ökningen är störst. Och inte sedan 1989 har så många unga tagit livet av sig i Sverige.
1989 tog 205 unga sitt liv, 1990 var det 153. Och under förra året 176 unga mellan 15 och 24 år.

På NASP är man mycket bekymrad över just de ungas situation, då inte bara självmorden utan också självmordsförsöken ökat i gruppen 15-19 år under ett par år.
– Om självmordsförösken ökar så vet man att de fullbordade självmorden också ökar, säger Danuta Wasserman till SVT. Vi känner oss förtvivlade och maktlösa för vi har sagt att man måste börja arbeta systematiskt med det förebyggande arbetet redan på mellan- och högstadiet i skolan. Men våra signaler har inte omsatts i praktiken.

Enligt NASP är det självmord som dödar flest ungdomar mellan 15 och 24 år.  Bland män i åldern 15-44 år är självmord vanligaste dödsorsaken och den näst vanligaste bland kvinnor i samma åldersgrupp.

2008 antog Riksdagen nya riktlinjer med en nollvision för suicid, men 2013 var det i snitt sex gånger fler självmord än dödsolyckor i trafiken.  Tidigare dog ungefär lika många i trafikolyckor som av suicid. Inom trafiken finns också en nollvision, där har ett intensivt förebyggande arbete gett resultat.
– Den långa nedåtgående trenden för självmord som vi haft i Sverige tidigare kan ha gjort att man invaggats i en falsk säkerhet. Att man trott att det inte behövs satsas på förebyggande åtgärder, säger Danuta Wasserman.

Läs vidare på SVT.se

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021