Ett stöd åt andra


Idogt arbetssökande, egna sökvägar och rätt kompetens räckte till slut. Trots en allvarlig mag- och tarmsjukdom har Monica arbete igen.

Text: Torbjörn Uhlin | Bild: Heikki Tuohimaa | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 4 2010

Monica Sanchez-Lövy blev uppsagd från sin tjänst på Försäkringskassan för drygt tre år sedan. Det var innan de nya reglerna med alliansregeringens rehabkedja började fungera och hon kastades mer eller mindre ut i ingenting.
– Vi blev uppsagda som övertaliga, det var bara att söka nytt jobb, säger hon. Av Trygghetsstiftelsen fick jag bidrag till att starta eget företag.
Monica är väl meriterad, med både förskollärarexamen och akademiska studier motsvarande socionomexamen. Hon har arbetat inom barnomsorgen i tio år och har även utbildat sig till coach. Dessutom bor hon i Stockholm, så arbetsmarknaden borde vara högst tillgänglig för henne. Men efter hundratalet ansökningar och bara en enda telefonintervju, sällan ens något svar, började hon misströsta.
– Det är så frustrerande och tråkigt att gå hemma och vänta, tiden tappade betydelse. Andra var stressade och skulle iväg, jag hade hur mycket tid som helst. Utan familjen och vänner vet jag inte hur jag hade klarat av det.
Hennes målsättning var att få en ny anställning. Hon valde dock att nappa på en annan chans – att starta eget företag, även om det inte kändes helt rätt och inte var vad hon egentligen önskat. Efter ett år i arbetslöshet blev företaget en väg ut, med stöd från Nyföretagarcentrum.
– Det är lättare att styra sin arbetstid när man är företagare, säger Monica. Jag klarar högst av halvtid, sedan orkar jag inget mer. Det är ju en brist när man ska konkurrera om jobb. Som företagare är det ett mindre problem.

Monica har Crohns sjukdom, en mag- och tarmsjukdom som inte direkt kräver hjälpmedel utan fungerar bra på den halvtid som hon orkar med.
– Det enda jag behöver är toalett inom rimligt avstånd, men det är jag ju inte ensam om, säger Monica med ett leende.
Som egen företagare fick hon arbete som coach på Work for You, ett företag som stöttar personer med funktionshinder att komma ut i arbetslivet via projektet Bemanning med plus.
Verksamhetsidén i Work for you är arbetslivsinriktad rehabilitering, omställning och arbete. Den bärande idén är att de insatser som görs för individer och grupper skall leda till arbete. Det kan innebära en återgång till ett tidigare arbete, en helt ny yrkesinriktning eller ett arbete i Work for you.
Work for you är också ett bemanningsföretag. Till varje uppdrag har man en coach med uppgift att hålla så täta kontakter som behövs med kunden och med den som utför uppdraget.

Det var det Monica blev; coach och stödperson till andra med funktionshinder.
Hon såg en artikel om Bemanning med Plus i RMT-tidningen som ges ut av Mag- och tarmsjukas riksförbund. Hon anmälde sitt intresse och lade in uppgifter i CV-arkivet. Dessutom tog hon kontakt med projektledaren Rolf Greiff och erbjöd sina tjänster.
– Det räckte inte med ett samtal. Jag fick ligga på, säger Monica. Men så plötsligt föll alla bitar på plats, och jag fick ett arbete på strax under halvtid.
Hennes kompetens från arbetet på försäkringskassan samt utbildningen sedan tidigare satt perfekt, liksom erfarenheten av att arbeta som jobbcoach åt arbetsförmedlingen.
– Min egen kroniska sjukdom ger mig också empati i kontakten med sjuka, när de är på väg tillbaka till arbetslivet. Jag förstår vad det handlar om, vilka steg de förväntas ta och jag ser vad de klarar av.

[email protected]

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021