Jobbet som vaktmästare för en idrottsförening är perfekt för Tommy Karlsson. Det är flexibelt i arbetstid och lagom påfrestande för kroppen – som är hårt ansatt av reumatism och psoriasis.

Text: Torbjörn Uhlin | Bild: Anders Hesslegård | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 4 2010

Samhall var inte det första Tommy drömde om, när han blev arbetslös för två år sen.
– Jag tänkte att efter jobb på Samhall vill privata arbetsgivare inte ta i mig med tång.
Han var rädd för att fastna där, särskilt om det blev långvarigt. Han trodde också han skulle bli mera passiv med tiden. Men det blev tvärtom. Han fick jobb med att köra ut mat till pensionärer. Han packade kryddor och sorterade skruv i kartonger.
Tommy gick in i Samhalls bemanningstjänst och fick arbeta åt en idrottsförening. Där kom han i kontakt med Mossens fotbollsklubb med en fotbollsplan centralt i Göteborg, bakom Chalmers. En kanslist på klubben kände till Tommys bakgrund och sjukdom, hon är själv reumatiker, och så fick Tommy chansen att söka som vaktmästare när den förre gick i pension.

Han har 30 år inom tillverkningsindustrin bakom sig, han började jobba som 17-åring. Arbeten med repetitiva, monotona montagejobb på arbetsplatser i Göteborgstrakten har gett honom förslitningsskador. Senast var han anställd på Electrolux Filter.
– Även många av mina kamrater har tagit stryk, säger Tommy. Jag blir mörkrädd när jag hör signaler om att alla måste arbeta längre, det fungerar inte för många av oss inom industrin.
För två år sedan lade hans dåvarande arbetsplats ner sin produktion och Tommy blev arbetslös. Han fick en rad tråkiga erfarenheter av att sökta nytt arbete.
– Man vill bara ha folk under 40 år, dom är ju mer formbara, säger han. Arbetsförmedlarna frågar bara om man har kontakter, de har inget att erbjuda.
Det blev en kamp mot klockan. A-kasseekonomin var mager redan i första stadiet, och familjen fick dra ner på sin konsumtion. Men det kändes hotfullt att glida ner till en lägre levnadsnivå, med tanke på att a-kassan är 65 procent av den tidigare lönen.
– Risken var uppebar att vi skulle tvingas sälja vår villa och söka en liten billig lägenhet, säger Tommy.
Lösningen blev Samhall, projektet Bemanning med plus och ett lönebidrag.

Det var lätt att lansera Tommy. Han passade perfekt och det såg man genast på Mossen, säger praktikletare Katarina Gustafsson på Samhall. Dessutom togs han emot av personal som kände till hans problematik. Kan det bli bättre!
Hon berättar att det är ett svårt läge nu att hitta praktikplatser åt personal på Samhall som vill ut på arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingens erbjudande om praktikanställningar på tre till sex månader försvårar för Samhall och andra aktörer, som vill testa mer långsiktiga erbjudanden, där även lönebidrag kan ingå.
– Arbetsförmedlingens alternativ är kortsiktigt billigare, men plötsligt slutar personen som man vant sig vid, säger Katarina. Så blir det läge att plocka in nytt folk, igen.

Katarina är själv reumatiker och känner till problematiken. Särskilt om man kommer från Samhall, ”numera vet företagarna inte vad vi står för i lika hög utsträckning”. Därför var hon oerhört glad efter den perfekta placeringen av Tommy.
– Även jag kände att det var fullträff från start, säger han. Jag hade lämnat mitt CV på Bemanning med Plus. Med hjälp av Samhall som är medaktör i projektet fick jag chansen att söka det här jobbet.
Nu har han en heltidstjänst med sex månaders provanställning. Av lönen är 65 procent lönebidrag och resten står Mossens BK för. Arbetet består av fastighetsunderhåll, tvätt av idrottskläder och skötsel av markområdet.
– Jag blir lätt trött vid tungt arbete, och jag går ständigt på medicin, säger Tommy. Här har jag full flexibilitet i arbetet. Jag kan komma och gå när jag vill, förtroendet är hundra procent.
Tommy bor i Lödöse, fem mil norrut. Han har en bit att pendla, men det är inget problem, han är van.
– Just nu gläder jag mig mycket åt min tjänst som jag trivs väldigt bra med, liksom mina två arbetskamrater. Nu återstår att även börja gilla fotboll, i min ungdom var jag intresserad av ishockey medan fotboll aldrig har varit mitt gebit. Inte än i alla fall.
– Det kommer nog när bollen rullar framför mig.

[email protected]

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021